Sabah yorgunluğu kişinin yorgun, bitkin, hiçbir şeye isteği olmadan uyanması, yataktan dinç olarak kalkamamasıdır. Bu durum ne zaman yatıldığı ya da ne kadar süre uyuduğu ile pek ilgili değildir. Yorgunluk kısa sürebildiği gibi gün boyu devam edebilir. Toplumda birçok kişi sabah yorgunluğu hissini yaşamıştır. Söz konusu durumda kişinin ruhsal durumu da etkilenebilmektedir. Sabahları yorgun uyanmak tek başına bir hastalık olmayıp bazı sebeplere dayanmaktadır.
Kadınlarda daha çok görülüyor
Eski zamanlarda böyle bir şikâyet neredeyse hiç görülmemiş olsa da modern çağın üzerine adeta bir kâbus gibi çöken sabah yorgunluğunu daha çok kadınlar yaşamaktadır. 40’lı yaşlardan sonra daha sık rastlanılan bu durum fiziksel açıdan çok mantıklı görülmemektedir. Gece 6-8 saat uyuyan bir insanın bedeninin dinlenmiş olması gerekirken tam aksine sabahları yorgun uyanmak uzmanları da şaşırtmaktadır. Öylesine geçiştirilecek bir durum olmayan sabah yorgunluklarının ciddiye alınması ve araştırılması gerekmektedir. Yorgun uyanan bir insanın bütün gün yaptığı işlere odaklanması ve mutlu olması zor görünmektedir.
Belirtileri
*Hafif de olsa kas ağrısı yaşanması
*Gezici eklem ağrıları
*Ağızda kuruluk hissi
*Kan basıncının düşük olması
*Kalkarken yaşanan baş dönmeleri
*Gözlerde kuruluk hissi
*Gaz, şişkinlik gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları
*Gitgide kendini daha yorgun hissetme
Sebepleri
Beslenme Alışkanlıklarındaki Hatalar
İlaç Ve Kafein Kullanılması
Alkol Kullanımı
Uyku Apnesi
Diyabet Ve Kalp Sorunları
Huzursuz Bacak Sendromu
Tiroidle İlgili Sorunlar
Anemi (Kansızlık)
İdrar Yolları Enfeksiyonu
Duygusal Sorunlar, Depresyon
Nasıl Savaşılır?
*Yatak odalarının perdesi çekilip karartılmamalıdır. Sabahları loş, kasvetli bir ortamda uyananlar yataktan kolay kalkamayacaktır. Perdeler ve pencereler açılıp odaya hem ışık hem de oksijen dolması vücuda uyanma sinyali verecektir.
*Sabahları alarmı ertelemek ve 5 dakika daha uyumayı istemek, yarı uyku yarı uyanıklık durumunda bulunmak da yorgun kalkılmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple sabahları alarm ertelenmemeli, bir an önce biraz zorlanılsa da yataktan kalkılmalıdır.
*Uyku yeterli ve kaliteli olmalıdır. Enerji kaybı yaşanmaması için en az 7-8 saat ve düzenli uyunmalı, uyku kalitesini artırmak için ideal oda sıcaklığı, rahat edilecek yastık ve yorgan seçilmelidir.
*Uyku saatleri gibi yemek saatleri de düzenlenmeli, yeterince dinlenmek ve zihinsel olarak rahatlamak için zaman ayrılmalıdır. Her gün yapılan düzenli yürüyüşler ve güneşlenme bile sağlık üzerinde olumlu etkisini fark ettirecektir.
*Beslenme rejimi yeniden gözden geçirilmeli, yeterince mineral ve vitamin alınmalı, vücut susuz bırakılmamalıdır. Beslenme sebze ve meyve ağırlıklı olmalı, doğal, organik ürünler seçilmelidir.
*Yatmadan önce bir şey yememek, akşamları tatlıdan uzak durmak ve hafif yemekleri tercih etmek, alkolü azaltmak gerekir. Özellikle son zamanlarda kilo vermek amaçlı bir tavsiye olan yatmadan önce yoğurt yemek de sabah zor kalkmaya ve yorgun hissetmeye neden olacaktır.
*Yatmadan önce ertesi gün giyilecek kıyafetler, yanınıza alınacak eşyalar hazırlanmalı, bunlar sabahları ek bir stres kaynağı haline getirilmemelidir.
*Uyunacak oda iyi havalanmış olmalı, fişe takılı elektrikli aletler bulunmamalıdır.
*Yataktan kalkınca hiç değilse 3-5 dakika yapılan basit hatta yataktan çıkmadan yapılabilecek gerinme ve nefes egzersizleri yorgunlukla başa çıkmayı kolaylaşacaktır.
*Güne iyi bir kahvaltı ile başlanmalı, bu öğün atlanmamalıdır. Güne hazırlık için gereken enerjinin alındığı en önemli an sabah kahvaltılarıdır.
*Duygusal yorgunluğa engel olmalı, istemediğiniz ortamlarda ve istemediğiniz kişilerle olmaktan uzak kalmalı, hayır diyebilmeyi de öğrenmelisiniz. Güne heyecan ve sevgiyle başlamak devamının da böyle olmasını sağlayacaktır.