mevsimsel hastalıklar

Bağışıklık sistemimizi zayıflatan mevsim değişikliklerinin olumsuz etkilerinden en çok da hamileler, yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar etkileniyor. Isı farklılıklarından büyük ölçüde etkilenen insan vücudu bu duruma hemen uyum sağlayamayabiliyor. Bu sebeple de vücut strese giriyor ve savunma mekanizması zayıflayabiliyor. Kronik hastalığı olanların, ısı kontrol merkezi zorlandığından ısı değişimlerine karşı daha hassas olduklarını, bu nedenle kalp, tansiyon ve böbrek hastalarının beslenmelerine ayrıca özen göstermeleri gerekiyor.

Mevsim geçişleri, kronik hastalıklar haricinde belli yaş grubundaki kişileri de olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle 65 yaş ve üzeri bireyler ile çocukların bağışıklık sistemi zayıf olduğundan mevsimsel ısı değişimlerine karşı daha korunmasızlar. Bu nedenle bakteri ve virüslerin yol açtığı hastalıklara yakalanma oranları daha yüksek. Mevsim şartlarına uygun korunma önlemleri alınmazsa uzun süren ve tekrar edebilen solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski artabiliyor.

Peki korunmak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz?

1- Her birey sağlıklı beslenme, düzenli uyku rutini ve fiziksel aktivitelerde planlama yapmalıdır. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlendirilebilir.

2- Vitamin ve mineral takviyesi için de mevsim sebze ve meyveleri tüketilmelidir.

3- Su tüketimi artırılmalı, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

4- Temizliğinden ve iyi havalandırıldığından emin olunmayan ortamlarda bulunulmamalıdır.

5- Stres ve kaygı birçok hastalığı tetikleyen faktörlerden olduğundan, strese sebep olan durumlardan da kaçınılmalıdır.