Zaman içerisinde hem yediğimiz besinlerden hem de çevresel etmenlerden dolayı vücudumuzda toksinler artıyor. Metropol yaşantısı, yanlış beslenme alışkanlıkları, katkı maddelerinden zengin beslenme, stres ve kötü doğa koşulları da eklendiğinde; vücuttan atamadığımız ve sürekli maruz kaldığımız toksinler zamanla karaciğer ve böbrekler başta olmak üzere sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
Detoks; vücudumuzun kendini onarmasına yardımcı olmak için yapılan bir arındırma yöntemi. Bunu da doğal yollardan, doğal gıdalarla yapabiliriz. Bunu yaparken yaşam biçimi haline getirmek ve yaşam biçimimizi düzenlememiz gerekir. Böylece vücuttaki ödemi ve zararlı toksinleri atabiliriz.
Detoks Ne İşe Yarıyor ?
- Vücudunuzda birikmiş olan zehirli ve atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Sindirim sisteminizi düzenler. İyi ve dinç hissetmenize yardımcı olur.
- Cildinizin parlak, canlı ve taze görünmesine yardımcı olur.
- Enerjinizi yüksek tutmanızı sağlar.yorgunluk hissi en aza iner.
- Kilo vermenize ve rahatsız olduğunuz vücut ödemlerinden kurtulmanıza yardımcı olur.
Kimler detoks yapmalı?
Özellikle mevsim geçişlerinde, tatil/seyahat/bayramlar sonrası; ciltte kızarıklık, baş dönmesi, kramp, uykusuzluk, baş ağrısı, nedensiz mide rahatsızlıkları, yiyecek alerjileri, gaz ve şişkinlik, eklemlerde şişlik, ishal, kabızlık, sivilce, selülit ve kilo verememe sorunları yaşayanların detoks yapamsında fayda var. Aktivite düzeyi çok düşük olan kişiler, kötü beslenme alışkanlıkları olan, zamanının çoğunu toplantı/seyahat gibi yeme düzenini olumsuz etkileyecek durumlar içinde geçirenler ayda üç-beş gün dahi olsa detoks programlarını gerçek bir diyetisyenden yardım alarak uygulamalı
Detoks için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kahve, siyah çay, kola ve asitli içecekler ve alkol tüketimi yapılmayacak.
Güne oda sıcaklığında 2 büyük bardak su ile başlanacak.
Hergün en az 3 litre su içilecek ve yemeklerle birlikte değil, en az yarım saat önce veya en az bir saat sonra içilecek.
Hergün en az 2 bardak taze sıkılmış sebze ya da meyve suyu (portakal suyu dışında) içilecek.
Sıcak içecek ihtiyacı bitki çayları ile giderilecek.
Hayvansal proteinde sadece az miktarda balık tercih edilecek.
Ağır karbonhidratlar (makarna, pilav, beyaz ekmek) yenmeyecek.